Anpassning av Stockholm Toy Museum

Under uppbyggnaden av Stockholm Toy Museum har målsättningen varit att skapa en öppen och kreativ mötesplats där alla ska känna sig välkomna. Nu planeras nästa steg tillsammans med Alzheimerfonden och Karolinska Institutet som syftar till att anpassa museet för besökare med kognitiv svikt. 


Syftet med projektet är att skapa en ”intellektuell bromsmedicin” som ger glädje till drabbade människor och deras anhöriga men som också ska skapa mer långsiktiga effekter. Forskning visar att stimulans av minnet är väsentligt för personer med kognitiv svikt, ex Alzheimers sjukdom. Att återse sin barndoms leksaker, en gammal leksaksbil eller en docka, är ett konkret sätt att stimulera minnet.


En sådan upplevelse fick museets grundare David von Schinkel när han visade samlingen för sin svärmor som diagnosticerats med kognitiv svikt. Vid en monter höjde hon handen och bad att få stanna till. Hon tittade länge på leksakerna i montern och brast sedan ut i gråt som följdes av skratt. Ett starkt minne hade väckts till liv. 

För många människor med olika former av kognitiv svikt är det just barndomsminnena som stannar kvar längst. Tack vare att Stockholm Toy Museum har en av Europas största samling av leksaker med ca 40 000 objekt så finns det en unik möjlighet att skapa miljöer som stimulerar igångsättning av barndomsminnen.


Med hjälp av ljus, ljud och musik kan museet hjälpa besökare med kognitiv svikt att lättare kunna fokusera på en leksak i taget i utställningen. Museet arbetar med en teknik som bygger på en individanpassad ”blipp” som kan läsa av besökarens ålder och bakgrund. Montern visar då automatiskt enbart upp de objekt som är mest troliga att besökaren kan känna igen – och därmed kunna trigga igång ett starkt barndomsminne. Denna teknik är mycket avancerad och ställer höga krav såväl tekniskt, vetenskapligt som finansiellt. Arbetet med att anpassa museet startar i januari 2020 och de första montrarna planeras vara färdiga att använda under andra delen av 2021. Målsättningen är att över tid anpassa museet för andra målgrupper som lider av någon form av intellektuell funktionsnedsättning. Ambitionen är att museet ska vara en mötesplats där alla ska känna sig välkomna och inkluderade. 

Sveriges främsta experter på kognitiv svikt, som professor Miia Kivipelto, skapar vi en innovativ metod för stimulering av människor med kognitiv svikt. Denna metod ska vara tillgänglig för alla aktörer i Sveriges kommuner, såväl kommunala som privata. Karolinska Institutet kommer att utvärdera, dokumentera och certifiera metoden.


Mobila utställningar 

Många äldre människor med kognitiv svikt har inte möjlighet att komma till oss i Stockholm, så vi skapar mobila montrar fyllda med klassiska leksaker som kan sändas till vårdboenden runt om i Sverige. Det är ett decentraliserat projekt där deltagarna får möjlighet till glädje och stimulans utan att utsättas för onödiga risker.

Eftersom vi vet att många äldre människor med kognitiv svikt inte har möjlighet att komma till oss på Skeppsholmen i Stockholm så vill vi skapa mobila montrar fyllda med klassiska leksaker som enkelt kan sändas till vårdboenden runt om i Sverige. Det är ett decentraliserat projekt där deltagarna får möjlighet till glädje och stimulans utan att utsättas för onödiga risker. Projektet ligger väl i tiden då den här utsatta gruppen av människor kommer att behöva vara skyddade från risken att smittas av virus lång tid framöver.